De Tuindagen mei 2020

De Tuindagen op 8, 9 en 10 mei 2020

De Tuindagen in het Park van Beervelde zijn met haar 240 exposanten en meer dan 20.000 bezoekers, op Europees niveau, een begrip geworden voor liefhebbers van tuinbeurzen. Drie dagen lang, half mei en half oktober, is het Park een schatkamer voor de meest veeleisende plantenliefhebber. Tevens biedt dit evenement aan zijn bezoekers, samen met een muzikale omlijsting, een ruime keuze op gebied van decoratie en antiek voor de tuin en zijn omgeving, ambachten, kinderanimatie, workshops en culinaire streekproducten die voor een harmonieuze totaalbeleving zorgen. Beervelde: een atmosfeer, een gezellige uitstap met vrienden of familie, een plaats waar twee keer per jaar tuinvrienden elkaar in een natuurlijke omgeving ontmoeten.

Heel opmerkelijk in Beervelde is de manier waarop exposanten rond het thema van de editie hun stand inrichten.

In het kader van de publicatie van het boek "Zakboek voor de klimaattuin", van Marc Verachtert en Bart Verelst, zal het thema van deze editie van de Tuindagen van Beervelde de "Klimaattuin" zijn. Speciaal voor deze gelegenheid zullen verschillende lezingen worden gegeven rond dit thema.

 

Zakboek voor de klimaattuin (Auteurs Marc Verachtert & Bart Verelst - Verschijningsdatum: 11/02/2020 - Lannoo)

De gevolgen van de weersverandering laten zich voelen: er zijn steeds vaker hittegolven en langere periodes van droogte en regenen doet het ineens met fikse stortbuien. Tussen dat alles waait de wind erg vaak eens zo sterk als vroeger. Tuinen zijn zelden (al) aangepast aan deze nieuwe omstandigheden. In de zomer beschermen ze onvoldoende tegen warmte en zon, het gazon bakt uit en planten verdrogen. Stortbuien zetten de tuin dan weer blank en maken hem voor weken ontoegankelijk. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Eenvoudige ingrepen en bijsturingen, zorgen ervoor dat de tuin sterk is tegen deze extreme weersomstandigheden en zich volop laat genieten. Met schaduwbomen en ander groen, een jaarrond sterke grasmat, een juiste positionering van hagen of tuinschermen, een vijverpartij en/of een ander waterelement stuur je de temperatuur in je tuin bij en wordt het er zelfs op de meest warme / hete dagen aangenaam zitten. Bijgestuurd met tips van Marc Verachtert* en Bart Verelst** functioneert elke tuin zelfs als levende airco met effecten tot in de woning. Stortbuien hoeven ook niet langer een pretbederver te zijn. Integendeel. Je houdt het zelfs liever in eigen tuin want kan (gratis) ingezet om de tuin te koelen, planten en gras beter te laten groeien, de moestuin extra gezond te houden en tegelijk een bijdrage te leveren tot meer biodiversiteit in de tuin. 

*Marc Verachtert heeft een achtergrond als tuinarchitect. Tuinieren is zijn hobby en passie, net als het ontdekken van mooie en/of bijzondere tuinen en groenprojecten in binnen- en buitenland. Hij publiceert in Het Nieuwsblad en magazines als Tuinhier, Chic Gardens, Fence en Wonen Landelijke Stijl en werkte doorheen de jaren mee aan meerdere tuinenprogramma’s op VRT en Vitaya. Verder is hij medeauteur van onder andere ‘Zakboek voor de bijentuin’ en ‘Zakboek voor de klimaattuin’ (Verschijningsdatum: 11/02/2020).

**Bart Verelst genoot TV-bekendheid als deelnemer aan ‘Het Goede Leven’. Hij studeerde af als historicus gespecialiseerd in landbouwgeschiedenis en werkt als tuinbouwconsulent bij een organisatie die de belangen van onze boeren en tuinders verdedigt. Zijn groen- en klimaatengagement blijkt verder uit zijn eigen groenbezig en het in de makt zetten van producten van eigen bodem, incluis op eigen geteelde bloemen, vruchten en andere planten geproduceerde gins en likeuren. Hij is tevens actief als groenredacteur voor diverse tuintijdschriften.

 

De Tuindagen in het Park van Beervelde, worden als visitekaartje van de Oost-Vlaamse sierteelt, en als identiteits- en reputatieversterkend voor de gemeente Lochristi (bloemengemeente) en voor de regio Waasland (sierteeltimago), door het provinciebestuur ondersteund.